Vánoční žitné perníčky
Seznam surovin
- mouka žitná 350 gramů
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- náhradní sladidlo (vhodné pro pečení odpovídající 350 g cukru)
- mléko 5 decilitrů
- vejce 2 kusy
- olej 5 lžic
- kakao 2 lžíce
- kypřící prášek do perníku 1 balíček
- jedlá soda 1 lžička
- vanilka ((na špičku nože vyškrábané dřeně z vanilkového lusku))
- tuk (na vymazání plechu)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání plechu)
- marmeláda (dia, na potření)
Na polevu:
- fruktóza 180 gramů
- bílek 1 kus
- šťáva citronová 1 lžička
Postup přípravy
Do mísy nasypeme žitnou a pšeničnou mouku, kakao, prášek do perníku, jedlou sodu a dřeň z vanilkového lusku. Přilijeme olej, sladidlo a vlažné mléko, přidáme vejce, vše dobře promícháme a vypracujeme hustší těsto.
Připravené perníkové těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný hlubší plech a povrch uhladíme. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 170 - 180 °C a pečeme asi 20 – 30 minut. Zapíchnutím špejle do středu těsta zjistíme, zda je upečené. Po vytažení musí špejle zůstat suchá a čistá.
Upečený perník necháme vychladnout, pak ho podélně rozkrojíme, spodní díl potřeme marmeládou a oba díly k sobě opět spojíme.
Z perníku formičkou vykrojíme stromečky, hvězdičky či jiné tvary (nebo je vykrojíme ostrým nožem podle šablony vystřižené z tvrdého papíru). Všechny přísady na polevu utřeme čistou nemastnou vařečkou, až vznikne hustá bílá poleva. Naplníme ji do kornoutku stočeného z papíru na pečení, vykrojené tvary podle chuti ještě potřeme marmeládou, ozdobíme polevou a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...