Vánoční žitné perníčky

Seznam surovin

Na polevu:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Do mísy nasypeme žitnou a pšeničnou mouku, kakao, prášek do perníku, jedlou sodu a dřeň z vanilkového lusku. Přilijeme olej, sladidlo a vlažné mléko, přidáme vejce, vše dobře promícháme a vypracujeme hustší těsto.

Připravené perníkové těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný hlubší plech a povrch uhladíme. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 170 - 180 °C a pečeme asi 20 – 30 minut. Zapíchnutím špejle do středu těsta zjistíme, zda je upečené. Po vytažení musí špejle zůstat suchá a čistá.
Upečený perník necháme vychladnout, pak ho podélně rozkrojíme, spodní díl potřeme marmeládou a oba díly k sobě opět spojíme.

Z perníku formičkou vykrojíme stromečky, hvězdičky či jiné tvary (nebo je vykrojíme ostrým nožem podle šablony vystřižené z tvrdého papíru). Všechny přísady na polevu utřeme čistou nemastnou vařečkou, až vznikne hustá bílá poleva. Naplníme ji do kornoutku stočeného z papíru na pečení, vykrojené tvary podle chuti ještě potřeme marmeládou, ozdobíme polevou a necháme zaschnout.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...