Sněhová kolečka
Seznam surovin
- cukr krupice 200 gramů
- bílek 5 kusů
- cukr moučkový 50 gramů
- voda 0,8 decilitru
- sůl 1 špetka
Na slepení a posypání:
- marmeláda 60 gramů (jahodová)
- cukr krupice 50 gramů
- potravinářské barvivo (v prášku, podle vlastního výběru)
Postup přípravy
Krupicový a moučkový cukr smícháme, z této směsi oddělíme dvě třetiny, nasypeme je do kastrůlku a zalijeme vodou. Dobře promícháme a směs zahřejeme až na teplotu 115 °C (na takzvaný led).
Mezitím z vychlazených bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, do kterého po částech zašleháme zbylou směs krupicového a moučkového cukru. Pak do sněhu tenkým praménkem za stálého šlehání přilijeme připravený horký cukerný rozvar a šleháme tak dlouho, až je bílkový sníh studený.
Připravený sníh naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme sudý počet malých koleček s prázdným středem. Krupicový cukr určený na posypání smícháme v misce s troškou potravinářské barvy a posypeme jím kolečka na plechu. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a kolečka sušíme asi 3 hodiny.
Usušená kolečka necháme vychladnout. Pak na hladkou část poloviny koleček nastříkáme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou marmeládu (nebo ji naneseme lžičkou) a slepíme je se zbylými kolečky.
Poznámka k receptu
Místo barevného cukru můžete na posypání použít třeba drcený griliáš.
Načítám komentáře...