Sněhová pyramida
Seznam surovin
- cukr krupice 200 gramů
- smetana na šlehání 200 gramů
- bílek 5 kusů
- cukr moučkový 50 gramů
- čokoláda bílá 50 gramů
- voda 0,8 decilitru
- sůl 1 špetka
- ovoce drobné (čerstvé (nejlépe lesní) na ozdobení)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Krupicový a moučkový cukr smícháme, dvě třetiny této směsi smícháme s vodou a zahřejeme na 115 °C. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj zbylý cukr, za stálého šlehání přilijeme horký cukerný rozvar a šleháme do vychladnutí.
Sněhovou hmotu nastříkáme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou na plech s papírem na pečení do tvaru kulatých košíčků, vložíme je do trouby vyhřáté na 120 °C a sušíme asi 3 hodiny, až jsou košíčky pevné. Pak je necháme vychladnout.
Bílou čokoládu rozlámeme na kousky, vložíme je do misky, kterou ponoříme do horké vodní lázně, a čokoládu rozehřejeme. Pak pomocí štětečku vytřeme prostředek každého košíčku vrstvou čokolády.
Smetanu ušleháme do tuha, naplníme ji do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a do středu každého košíčku nastříkáme malý kopeček šlehačky, který ozdobíme barevným ovocem.
Připravené naplněné košíčky poprášíme zlehka moučkovým cukrem a naaranžujeme je na několikapatrovou mísu do tvaru pyramidy.
Podáváme co nejdříve, aby byly ještě křehké a nerozmočené od náplně.
Poznámka k receptu
Upečte (spíše usušte) ze sněhové hmoty kolečka ve třech velikostech. Ušlehejte 4 dl smetany se 2 lžícemi moučkového cukru, lžící ovocného sirupu a 1 a 1/2 sáčku ztužovače šlehačky. Touto hmotou spojte vždy tři kolečka (od největšího po nejmenší), vršek ozdobte kopečkem zbylé hmoty a vmáčkněte do ní koktejlovou třešeň.
Vmíchejte do sněhové hmoty trochu strouhaného kokosu a obarvěte ji špetkou zelené potravinářské barvy. Hmotu nastříkejte na plech s papírem na pečení do tvaru stromečků, vytvořte v nich očka na zavěšení a stromečky usušte v mírně vyhřáté troubě.
Načítám komentáře...