Včelí úly
Seznam surovin
- piškoty 180 gramů (drcené)
- cukr moučkový 120 gramů
- máslo 60 gramů
- čokoláda hořká 30 gramů (nebo čokoládová poleva)
- kakao 20 gramů
- rum 3 lžíce
- mléko (podle potřeby)
- cukr moučkový (na vysypání formiček)
- piškoty 20 kusů (dětské, na dokončení)
Na náplň:
- máslo 80 gramů
- cukr 50 gramů
- žloutek 1 kus
- rum 2 lžíce
- mléko zahuštěné (kondenzované) 1 lžíce
Postup přípravy
V míse smícháme piškoty s cukrem, kakaem a rumem, přidáme změklé máslo rozmíchané s rozpuštěnou čokoládou (nebo polevou), důkladně promícháme a podle potřeby přidáme po lžičkách mléko (těsto nesmí být příliš řídké). Těsto necháme chvíli proležet a mezitím připravíme náplň.
V kovové misce rozmícháme žloutek s cukrem a rumem, misku ponoříme do horké vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Misku postavíme do mísy s ledovou vodou a mícháme do zchladnutí. Na závěr přidáme změklé máslo a kondenzované mléko a vymícháme dohladka.
Formičky na úly vysypeme moučkovým cukrem (u rozevíracích to můžeme zkusit bez cukru), do každé vmáčkneme kousek těsta a rukojetí vařečky vymáčkneme do těsta důlek, který naplníme krémem, nejlépe pomocí cukrářského sáčku. Náplň zakryjeme piškotem a vše opatrně vyklepneme z formičky.
Načítám komentáře...