Včelí úly s ořechovým likérem
Seznam surovin
- piškoty 180 gramů (kakaové, drcené)
- cukr moučkový 120 gramů
- máslo 60 gramů
- čokoládová poleva tmavá 30 gramů (nebo hořká čokoláda, rozpuštěná)
- kakao 20 gramů
- rum 3 lžíce
- mléko (podle potřeby)
- cukr moučkový (na vysypání formiček)
- piškoty 20 kusů (kakaové)
- kakao (na posypání)
Na náplň:
- máslo 80 gramů
- cukr třtinový 50 gramů (tmavý)
- žloutek 1 kus
- likér 2 lžíce (ořechový)
- mléko zahuštěné (kondenzované) 1 lžíce (neslazené)
Postup přípravy
V míse smícháme rozdrcené piškoty s cukrem, kakaem, rumem a změklým máslem rozmíchaným s rozpuštěnou čokoládou. Podle potřeby po lžičkách přidáme mléko (hmota nesmí být příliš řídká) a těsto necháme chvíli rozležet.
Mezitím připravíme náplň. V malé kovové misce rozmícháme žloutek s cukrem a likérem. Misku ponoříme do horké vodní lázně a směs šleháme do zhoustnutí. Pak misku posadíme do mísy s ledovou vodou a dále mícháme, dokud směs nezchladne. Přišleháme máslo a kondenzované mléko a umícháme hladký krém.
Formičky na včelí úly (celkem asi 20, podle velikosti formiček) vysypeme moučkovým cukrem (u rozvíracích to můžeme zkusit bez cukru), do každé vmáčkneme kousek těsta a rukojetí vařečky do něj vymáčkneme důlek. Naplníme ho krémem (nejlépe pomocí cukrářského sáčku), uzavřeme piškotem a opatrně vyklepneme z formičky. Na závěr včelí úly posypeme kakaem.
Načítám komentáře...