Vídeňské sachrové krychličky
Seznam surovin
Na těsto:
- čokoláda na vaření 120 gramů
- máslo 140 gramů (+ na vymazání plechu)
- cukr moučkový 140 gramů
- vejce 4 kusy (velká)
- nové koření 1 špetka (mleté)
- mouka pšeničná polohrubá 120 gramů
Na dokončení:
- zavařenina meruňková 150 gramů
- kakao (holandského typu)
- čokoládová poleva tmavá 200 gramů
- bílková poleva
Postup přípravy
Čokoládu na vaření rozlámeme na kousky, rozpustíme ji v kovové misce ponořené do horké vodní lázně a za občasného zamíchání ji necháme trochu zchladnout. V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny. Zašleháme do ní rozpuštěnou čokoládu a nové koření. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme spolu s prosátou moukou do našlehané hmoty. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a potřený máslem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 – 35 minut. Pokud pak do těsta zapíchneme špejli, nesmí se na ni lepit, ale nesmí být vysušené. Upečený plát necháme chvíli zchladnout na mřížce, pak ho pomocí papíru stáhneme z plechu a necháme zcela vychladnout.
Upečený vychladlý plát potřeme meruňkovou zavařeninou, posypeme kakaem, necháme chvíli zatuhnout a pak ho nakrájíme na malé krychličky o straně asi 3 cm. Potřeme je po stranách pomocí štětečku rozehřátou čokoládovou polevou (nebo je do čokolády namáčíme) a necháme na mřížce ztuhnout.
Nakonec na krychličky nakreslíme tenkými linkami bílkové polevy vločky a necháme je zaschnout.
Recept na bílkovou polevu najdete zde.
Poznámka k receptu
Místo zdobení bílkovou polevou si můžete vločky vyrobit z bílé čokolády nebo čokoládové polevy. Čokoládu nebo polevu rozpusťte a tenkým pramínkem nakreslete na papír na pečení malé sněhové vločky. Nechte je dobře ztuhnout v chladu, pak je z papíru opatrně sloupněte a nalepte je na krychličky, než na nich zaschne tmavá poleva.
Načítám komentáře...