Vosí hnízda s marcipánem
Seznam surovin
- marcipán 250 gramů (bílý)
- piškoty 160 gramů (mleté)
- cukr moučkový 160 gramů
- máslo 60 gramů
- ořechy 50 gramů (mleté)
- koňak (40%) 3,5 lžíce ((nebo podobný alkohol))
- kakao 1 lžíce
- cukr moučkový (na posypání válu a vysypání formiček)
- piškoty (celé, na přiklopení)
- čokoláda (na přelití)
Na krém:
- máslo 150 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- likér kávový 4 lžíce
Postup přípravy
Na vál nasypeme mleté piškoty a ořechy, přidáme změklé máslo, moučkový cukr, kakao a koňak a důkladně prohněteme, až se všechny přísady dobře spojí a vznikne hladké těsto. Krémovou náplň připravíme ze změklého másla, které vyšleháme s moučkovým cukrem a ochutíme kávovým likérem.
Marcipán důkladně prohněteme na pocukrovaném válu. Nakrájíme ho na malé kousky, které vtlačíme do formiček na vosí hnízda vysypaných moučkovým cukrem a prstem marcipán uvnitř formiček vytvarujeme tak, abychom vytvořili jen tenkou vrstvu na stěnách. Pak formičky naplníme kousky připraveného těsta a obráceným koncem vařečky do středu těsta vypíchneme důlek, který naplníme krémem. Každé vosí hnízdo uzavřeme dětským piškotem, který přitiskneme k náplni.
Vosí hnízda opatrně vyklopíme z formiček, necháme zatuhnout a na závěr spodní části namočíme v čokoládě rozehřáté ve vodní lázni a necháme ztuhnout.
Poznámka k receptu
Marcipánový obal i čokoláda jsou jen vylepšením, hnízda můžete připravit i bez nich a pouze je na závěr pocukrovat.
Načítám komentáře...