Žloutkové dortíčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 130 gramů
- cukr 100 gramů
- žloutek 2 kusy
- sůl 1 špetka
Na krém:
- cukr 80 gramů
- máslo 50 gramů (změklé)
- žloutek 2 kusy
- mléko 1 decilitr
- vaječný koňak 0,4 decilitru
- pudinkový prášek 1 lžička (s vanilkovou příchutí)
- sůl 1 špetka
Na ozdobení:
Postup přípravy
Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, změklé máslo, žloutky a špetku soli a vypracujeme hladké těsto (podle potřeby do něj přidáme ještě trochu vody, aby nebylo moc gumové). Zabalíme ho do fólie a necháme půl hodiny odležet v chladu.
Mezitím rozšleháme v kastrůlku všechny suroviny na krém kromě másla a za stálého míchání povaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Směs necháme zchladnout na pokojovou teplotu (stále mícháme) a pak přišleháme změklé máslo.
Těsto rozválíme mezi dvěma fóliemi na plát silný 2 mm a vykrojíme z něj kolečka. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme dorůžova asi 8 minut při 180 °C. Po vychladnutí slepíme vždy dvě kolečka krémem a necháme zaschnout.
V kastrůlku rozpustíme cukr na karamel, po zchladnutí k němu přilijeme mléko a necháme zvolna rozvařit. Přidáme karamely a zvolna vaříme, dokud se nerozpustí a poleva není dostatečně hustá. Slepené dortíčky přestříkáme polevou, posypeme kostičkami ananasu a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...