Vánoční pudink
Seznam surovin
- ovoce kandované 250 gramů (směs)
- strouhanka 150 gramů
- cukr 100 gramů (zkaramelizovaný, nebo tmavý cukr s melasou)
- mléko 1,25 decilitru
- mouka pšeničná hladká 60 gramů
- vejce 1 kus (velké)
- lůj 50 gramů (hovězí, přepuštěný (nebo přepuštěné máslo))
- koňak (40%) 1/2 decilitru
- citronová kůra 20 gramů (strouhaná)
- muškátový oříšek 1 špetka (strouhaný)
- máslo (na vymazání formy)
Postup přípravy
V míse ušleháme vejce do bílé pěny. Přidáme prosátou mouku, strouhanku, nasekané kandované ovoce, cukr, lůj nebo máslo, citronovou kůru a muškátový ořech a mléko, důkladně promícháme a těsto necháme stát zakryté 18 hodin v chladu.
Pak do něj přimícháme koňak, těsto nalijeme do pudinkové formy (nejlépe skleněné nebo kovové) dobře vymazané máslem, zakryjeme ji alobalem, dobře utěsníme, formu vložíme do kastrolu s vodou tak, aby voda dosahovala asi do půlky výšky formy, přiklopíme a pudink vaříme v páře 8 hodin.
Po vychladnutí pudink vyklopíme z formy, zabalíme do fólie a uložíme v chladu. Před podáváním ho nakrájíme a podle chuti ho můžeme doplnit neušlehanou smetanou nebo přelít horkou brandy, kterou zapálíme.
Načítám komentáře...