Bramborové vdolečky se zavařeninou
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- vejce 1 kus
- mléko 5 lžic
- droždí 20 gramů
- cukr 1 lžička
- sůl 1 špetka
- brambory 250 gramů (syrové)
- mouka (na vál)
- olej (na smažení)
Na doplnění:
- zavařenina 1 sklenice (nejlépe jablečnomalinová)
- tvaroh tvrdý 1 balení
- skořice (celá, kousky)
- meduňka 1 hrst (lístky)
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a necháme stát. Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a slijeme z nich vodu. Pak do nich vmícháme vejce a mouku, přidáme cukr, droždí rozpuštěné v mléce a špetku soli a důkladně propracujeme, až vznikne hladké těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme v teple asi 30 minut kynout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát vysoký asi 1 cm a obrácenou skleničkou s pomoučeným okrajem z něj vykrojíme kolečka, která necháme na válu ještě znovu vykynout. Pak je usmažíme dozlatova z obou stran v pánvi ve větším množství rozehřátého oleje (nebo ve fritovacím hrnci) a necháme odkapat na savém papírovém ubrousku.
Teplé vdolečky ozdobíme zavařeninou a posypeme nastrouhaným tvarohem. Každý pak ještě ozdobíme jako jablíčko: stopku uděláme z kousku celé skořice a přidáme jabloňový list (můžeme ho nahradit meduňkou).
Poznámka k receptu
Vdolečky podávejte horké, ale pokud vám vystydnou, nic se neděje. Studené chutnají také výborně.
Načítám komentáře...