Domácí koblihy s jahodovou marmeládou
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- žloutek 4 kusy
- máslo 40 gramů
- droždí 40 gramů
- mléko 1,25 decilitru (vlažné)
- cukr vanilkový 1 balíček
- rum 2 lžíce
- mouka (na vál)
- marmeláda (jahodová)
- olej (na smažení)
Na ozdobení:
- čokoládová poleva tmavá
- smetana na šlehání
- čokoláda bílá (hoblinky)
- jahody (nebo jiné drobné ovoce)
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme do misky nebo většího hrnku, přidáme dvě lžíce mouky, vanilinový cukr a asi 4 lžíce mléka. Důkladně promícháme, postavíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme zbylou mouku, přilijeme vykynutý kvásek, přidáme žloutky, rum, rozpuštěné vlažné máslo a zbytek mléka a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem (30 – 45 minut).
Pak vykynuté těsto znovu propracujeme vařečkou, přeložíme ho na vál poprášený moukou a těsto rozválíme na plát silný asi 2,5 cm. Pomocí kulatého vypichovátka nebo obrácené sklenice s pomoučeným okrajem vykrojíme z těsta kolečka o průměru 5 cm, která znovu necháme na válu asi 20 minut vykynout.
V hrnci rozehřejeme dostatečné množství oleje (nebo použijeme fritézu). Do oleje vložíme vždy několik vykynutých koleček (musí v oleji volně plavat) a usmažíme je dozlatova nejprve z jedné a pak i z druhé strany. Horké koblihy necháme krátce odkapat na savém ubrousku.
Jahodovou marmeládu dobře rozmícháme a naplníme do cukrářského sáčku s delší trubičkou, kterou vždy zapíchneme do koblihy a nastříkáme do jejího středu trochu marmelády. Ještě teplé koblihy ozdobíme šlehačkou, hoblinkami čokolády, kousky ovoce a rozehřátou čokoládovou polevou.
Poznámka k receptu
Koblihy můžete naplnit i před usmažením. Vykrojte dvojnásobný počet koleček, na polovinu z nich dejte do středu trochu marmelády (nebo jiné náplně) a zakryjte je zbylými kolečky. Těsto po obvodu přitiskněte a znovu vykrojte menší kulatou formičkou.
Světlý proužek po obvodu koblihy je důkazem, že těsto dobře vykynulo a kobliha byla správně usmažená. Na smažení můžete použít olej, rostlinný tuk nebo přepuštěné máslo (nikdy ne čerstvé máslo, protože se přepaluje).
Tuk na smažení je třeba zahřát na teplotu 180 °C (při smažení v hrnci snadno zjistíte správnou teplotu pomocí špejle, která při ponoření do tuku zašumí). Nesmažte příliš kousků najednou, aby teplota neklesla. Po vložení koblih do rozpáleného tuku hrnec zakryjte pokličkou, aby pára mohla koblihy nafouknout. Po otočení koblihy dosmažte již bez pokličky. Pozor, nepíchejte do nich vidličkou.
Nikde není psáno, že kobliha musí být plněná marmeládou a posypaná cukrem. Místo marmelády můžete do těsta před kynutím zapracovat rozinky. Nebo mezi dvě vykrojená kolečka z vykynutého těsta vložit plátek jablka a usmažené koblihy pak obalit ve skořicovém cukru.
Načítám komentáře...