Jablečné koblížky
Postup přípravy
Do hrnku nalijeme vlažné mléko, přidáme půl lžičky cukru a droždí a mícháme, dokud se nerozpustí. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr a sůl, promícháme a přilijeme mléko s droždím a rozpuštěné zchladlé máslo. Umícháme vláčné těsto a přidáme do něj na kostičky nakrájené jablko. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme alespoň 40 minut kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme ho na plát silný asi 2 cm. Ostrým kulatým vykrajovátkem z něj vykrojíme kulaté koblížky a v jejich středu případně ještě vykrojíme malý otvor.
Koblížky přeneseme na pomoučený tác a necháme znovu 15 minut zakryté utěrkou vykynout.
V kastrůlku rozpálíme dostatečné oleje, postupně do něj vložíme připravené koblížky a usmažíme je z obou stran dozlatova. Vyjmeme je na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný olej, a pak je obalíme ve skořicovém cukru smíchaném ještě s trochou skořice.
Poznámka k receptu
Olej na smažení rozpalte jen na nižší teplotu; když do něj vložíte koblížek, musí kolem něj olej jen zlehka probublávat, jinak by koblížky příliš rychle ztmavly a uvnitř zůstaly syrové.
Načítám komentáře...