Koblihové pletýnky
Seznam surovin
- mléko 220 mililitrů
- droždí 25 gramů
- sůl 1 špetka
- cukr 2 kostky
- mouka pšeničná hrubá 500 gramů
- žloutek 3 kusy
- cukr krupice 50 gramů
- rum 3 lžíce
- máslo 50 gramů
- citronová kůra 1 lžička (čerstvč nastrouhaná)
- vanilka 1/4 lžičky (tlučená nebo přiměřeně vanilkové tresti)
- muškátový květ 1 špetka
- rozinky 50 gramů (nasekané)
- olej (na smažení)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Do hrnku nalejeme vlažné mléko, přidáme rozdrobené droždí, sůl, kostky cukru, lžíci mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme žloutky s cukrem, rumem a máslem. Do směsi přisypeme 400 g prosáté mouky, citronovou kůru, vanilku, muškátový květ a zaděláme vzešlým droždím. Nakonec zahustíme zbylou moukou a vypracujeme vláčné těsto. Necháme je na teplém místě vykynout, znovu prohněteme a zapracujeme do něj nasekané rozinky. Těsto rozdělíme na stejně velké kousky, uválíme z nich dlouhé válečky, přehneme je na půl a několikrát přetočíme. Rozložíme je na vál, zakryjeme utěrkou a necháme chvíli nakynout. Pak je usmažíme v rozehřátém oleji z obou stran. Usmažené necháme na papírové utěrce odsát tuk a poté je pocukrujeme
Načítám komentáře...