Koblihové taštičky
Seznam surovin
- maková náplň 500 gramů (domácí nebo kupované v prášku)
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- žloutek 4 kusy
- cukr moučkový 50 gramů
- máslo 50 gramů
- mléko 2,5 decilitru (vlažné)
- droždí 40 gramů
- rum 3 lžíce
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- vejce (na potření)
- olej (na smažení)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Droždí, lžíci cukru a mouky rozmícháme v troše mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přilijeme vzešlý kvásek, přidáme žloutky, sůl, rozehřáté vlažné máslo, zbylé mléko, cukr a rum a vypracujeme vláčné těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 cm a kulatou formičkou nebo obrácenou skleničkou z něj vykrájíme kolečka. Do středu každého kolečka dáme trochu makové náplně a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Kolečka v půli přehneme přes náplň a okraje těsta k sobě pevně přitiskneme.
Připravené taštičky necháme znovu vykynout. Ve větším hrnci rozpálíme dostatečné množství oleje, vložíme do něj vždy několik taštiček a usmažíme je z obou stran dozlatova. Horké taštičky necháme odkapat na savém ubrousku, pocukrujeme je a podáváme.
Recept na makovou náplň najdete zde.
Načítám komentáře...