Koblihy
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů (+ na posypání pracovní plochy )
- sůl 1 špetka
- cukr vanilkový 3 balíčky
- citronová kůra (z 1 citronu)
- žloutek 4 kusy (4 - 5 žloutků)
- mléko 250 mililitrů
- máslo 50 gramů
- rum 2 lžíce (2 -3 lžíce)
- droždí 42 gramů (nebo balíček sušeného)
- zavařenina (pikantní na plnění)
- olej (na smažení)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
1. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a rum. Nakonec do základu rozdrobte droždí a nastrouhejte kůru.
2. Dobře promíchejte a pak propracujte na hladké, vláčné těsto.
3. Lehce ho poprašte moukou a zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.
4. Vykynuté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho zhruba do tvaru obdélníku o síle asi 1,5cm.
5. Na polovinu obdélníku dejte kopečky marmelády, pak přiklopte druhou půlkou těsta a tvořítkem (nebo sklenicí) z něj vykrajujte jednotlivé koblihy. Zbylé těsto znovu zpracujte na koblihy.
6. Do menšího kastrolu nalijte vyšší vrstvu oleje, rozpalte jej a koblihy v něm smažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk nechte odsát na papírových kuchyňských ubrouscích. Vlažné koblihy pocukrujte.
Poznámka k receptu
Slaďoučké kulaté smažené pečivo vám zvedne náladu. Na váhu nehleďte, vždyť je masopust, tak se to nepočítá!
Toto kynuté, v oleji smažené pečivo je oblíbené nejen v Česku, ale také v Polsku, Rakousku či v Americe. Dříve se připravovalo na tzv. Tučný (poslední masopustní) čtvrtek jako výslužka koledníkům.
20 koblih
Načítám komentáře...