Koblížky plněné marmeládou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- droždí 30 gramů
- cukr krupice 50 gramů
- mléko 250 mililitrů (vlažné)
- máslo 50 gramů (změklé)
- žloutek 4 kusy
- cukr vanilkový 1 kus
- rum 5 lžic
- sůl
- olej 500 mililitrů (na smažení)
- marmeláda 300 gramů
Postup přípravy
1. Do misky rozdrolte droždí a přidejte lžíci cukru. Pomocí vnější strany lžičky droždí s cukrem tak dlouho třete, až bude tekuté.
2. Do mísy nasypte mouku a do jejího středu udělejte důlek. Do něj nalijte směs droždí a mléko.
3. Zakryté utěrkou nechte těsto 10 minut odstát.
4. Máslo vyšlehejte se žloutky, rumem, solí a se zbylým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
5. Pomocí robotu (nebo měchačky) vypracujte hladké těsto. Hněťte asi 10 minut.
6. Po uhnětení nechte těsto asi 1 hodinu kynout na teplém místě, zakryté utěrkou nebo potravinovou folií.
7. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučené ploše na placku silnou asi 2 cm.
8. Pomocí skleničky vykrajujte kolečka. Ta skládejte na plochu poprášenou moukou a nechte je ještě asi 10 minut vyběhnout.
9. V hlubší pánvi rozpalte olej a smažte na něm koblihy z obou stran dorůžova.
10. Hotové koblihy nechte chvilku vychladnout, poté je naplňte marmeládou.
11. Pokud nemáte plnicí nástavec, udělejte do boku koblihy dirku a poté plňte zdobicím sáčkem.
Poznámka k receptu
Servírujte s čerstvě vyšlehanou šlehačkou.
Načítám komentáře...