Kobližky s džemem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- vejce 2 kusy
- cukr 90 gramů
- mléko 0,9 decilitru (vlažné)
- voda 0,9 decilitru (vlažná)
- máslo 30 gramů
- droždí 7 gramů (sušené)
- mouka (na vál)
- olej (na vymazání)
- olej (na smažení)
- džem malinový 150 gramů (na náplň)
- cukr moučkový 125 gramů (na posypání)
- skořice 2 lžíce (mletá, na posypání)
Postup přípravy
Do velké mísy nasypeme mouku a vetřeme do ní máslo, až vznikne směs podobná drobence. Vmícháme do ní cukr a droždí, uprotřed uděláme důlek, nalijeme do něj rozšlehaná vejce, mléko a vodu a umícháme hladké těsto. Propracujeme ho, až je hladké a pružné, utvoříme z něj kouli a
vložíme ji do mísy lehce vymazané olejem. Mísu zakryjeme naolejovanou mikrotenovou fólií a těsto necháme kynout 60 - 90 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál a uhodíme do něj pěstí. Pak ho propracujeme 2 - 3 minuty, až je hladké. Rozdělíme ho na 16 kousků, z každého utvoříme kuličku a lehce ji zploštíme. Doprostřed každé koblihy dáme lžičku džemu a těsto nad náplní pevně spojíme, aby náplň nevytékala.
Koblihy rozložíme na vymazaný plech, zakryjeme naolejovanou fólií a necháme ještě 30 minut kynout. V hluboké pánvi rozehřejeme olej, postupně do něj vkládáme vykynuté koblihy a smažíme je 5 minut dozlatova. Necháme je odkapat na papírové utěrce, pak je posypeme cukrem smíchaným se skořicí a ihned podáváme.
Načítám komentáře...