Kroucené vdolečky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- mléko 3,5 decilitru
- droždí 50 gramů
- vejce 1 kus
- cukr moučkový 2 lžíce
- olej 1,5 lžíce
- rum 1,5 lžíce
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- olej (na smažení)
Postup přípravy
Rozdrobené droždí a moučkový cukr rozmícháme v trošce mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přilijeme vzešlý kvásek, přidáme vejce, olej, rum a špetku soli a za postupného přilévání zbylého mléka vypracujeme středně tuhé těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na malé kousky, z kterých vytvarujeme na pomoučeném válu tenké praménky. Každý stočíme do libovolného tvaru (uzlíčku, copánku, esíčka...) a vdolečky necháme znovu vykynout.
V hrnci rozpálíme dostatečné množství oleje, do kterého vkládáme vždy několik vdolečků a usmažíme je z obou stran dozlatova. Vdolečky necháme krátce odkapat na savém ubrousku a ihned je podáváme, doplněné miskami s ušlehanou smetanou a marmeládou podle vlastní chuti.
Poznámka k receptu
Malé kroucené vdolečky můžete připravit i ze zbytků těsta na plněné koblihy.
Načítám komentáře...