Plněné vdolečky s rozinkami
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 360 gramů
- rozinky 115 gramů
- máslo 100 gramů (měkké )
- čaj černý 1 šálek (studený)
- mléko 1 decilitr (dvě malá)
- vejce 85 gramů
- cukr moučkový 85 gramů
- rum hnědý - tuzemský 1 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1 balení
- citronová kůra (nastrouhaná, z půlky citronu)
- mouka (na vál )
- olej 1 lžíce (na vymazání)
- smetana na šlehání 1 kelímek (na náplň)
- džem
Postup přípravy
Rozinky namočíme do čaje s rumem a necháme přes noc macerovat. Ve velké míse ušleháme máslo, cukr a citronovou kůru na hustou hmotu. Postupně vmícháme lehce rozmíchaná vejce a pak po troškách vmícháme mléko a vše dobře promícháme, aby v hmotě nezůstaly žmolky a byla zcela hladká. Postupně přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a lehce prohněteme, dokud není těsto hladké a pružné. Nakonec do těsta vmícháme odkapané rozinky, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a necháme přes noc v chladničce odležet.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 2 cm a kulatým tvořítkem o průměru 5 - 6 cm z něj vykrojíme 10 koleček. Přeneseme je na plech vytřený olejem a vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 210°C a pečeme 15 - 18 minut.
Upečené bochánky necháme vychladnout na mřížce, pak je rozkrojíme a naplníme ušlehanou šlehačkou a dobrým džemem.
Načítám komentáře...