Povidlové vdolky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 3 hrnky
- mléko 1 hrnek
- cukr 6 lžic
- tuk 6 lžic (rozpuštěný )
- žloutek 2 kusy
- cukr vanilkový 1 balíček
- droždí 1,5 lžíce (sušené)
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- smetana zakysaná 1 kelímek (na ozdobu)
- povidla 1 sklenice (švestková, na ozdobu)
- olej (na smažení)
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, nasypeme do něj droždí, posypeme ho cukrem, přilijeme trochu vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylé vlažné mléko, přidáme rozpuštěný tuk, žloutky, zbylý cukr, citronovou kůru a špetku soli a zpracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout na teplém místě.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na placku silnou asi 5 - 8 mm a hrnečkem namočeným v mouce z ní vykrájíme vdolky. Necháme je na válu ještě chvilku kynout a pak je usmažíme v rozehřátém oleji nebo tuku dozlatova (nejprve přikryté pokličkou, po otočení již vdolky nezakrýváme).
Hotové vdolky položíme na savý papír, necháme odkapat, ozdobíme je zakysanou smetanou a povidly a podáváme.
Načítám komentáře...