Vdolečky s jablečným pyré a smetanou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- mléko 150 mililitrů
- cukr 60 gramů
- droždí 20 gramů
- vejce 2 gramy
- rozinky 1 gram
- Hera 80 gramů
- sůl 1 gram
- olej (na smažení)
- jablka 500 gramů
- cukr (podle chuti)
- cukr vanilkový (nebo skořicový)
- smetana na šlehání 1 gram
- mouka (na vál)
Postup přípravy
Droždí rozmíchejte v polovině vlažného mléka, přidejte lžičku cukru, zakryjte a nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, zbylý cukr, kvásek, zbylé vlažné mléko a rozmíchejte. Přilijte rozehřátý vlažný tuk, nasypte oprané a osušené rozinky a vypracujte hladké vláčné těsto, které se nelepí.
Mísu zakryjte čistou utěrkou a těsto nechte na teplém místě půl hodiny kynout. Potom ho znovu propracujte, na pomoučeném vále rozdělte na stejné dílky a rukama vytvarujte
vdolečky. Ty opět zakryjte a nechte půl hodiny kynout.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Vložte je do kastrolu a nechte při mírné teplotě rozvařit na kaši. Ochuťte cukrem a vanilkovým cukrem nebo skořicí a odstavte. Ze smetany ušlehejte šlehačku.
Vdolečky usmažte z obou stran ve vrstvě rozpáleného oleje. Můžete je také rozložit na olejem vytřený plech a upéct v troubě vyhřáté na 180 °C.
Horké vdolečky rozdělte na porce, potřete jablečným pyré a ozdobte kopečkem šlehačky.
Poznámka k receptu
Místo šlehačky ozdobte vdolky zakysanou smetanou.
Načítám komentáře...