Vdolečky s povidly
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- cukr 70 gramů
- máslo 50 gramů
- mléko 2 decilitry (vlažné)
- vejce 1 kus
- droždí 20 gramů
- rum 1 lžíce
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- olej (na smažení)
Na ozdobení:
- švestková povidla 200 gramů
- tvaroh tvrdý 130 gramů (na strouhání)
- smetana na šlehání 125 gramů
Postup přípravy
Droždí, lžíci cukru a mouky rozmícháme v části mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, přilijeme vejce rozmíchané ve zbylém mléce, přidáme zbylý cukr, rozehřáté vlažné máslo, rum a vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 1,5 cm a kulatou formičkou nebo obrácenou skleničkou z něj vykrojíme kolečka – vdolečky, které necháme znovu asi 15 minut vykynout.
Do vykynutých vdolečků uděláme prstem důlek, touto stranou je vkládáme do hrnce s horkým olejem a usmažíme je nejprve z jedné a pak z druhé strany dozlatova. Vdolečky necháme odkapat na savém ubrousku, pak je potřeme rozmíchanými povidly (jsou-li příliš tuhá, zředíme je trochou vody), posypeme jemně nastrouhaným tvarohem a každý vdoleček ozdobíme kopečkem ušlehané smetany.
Načítám komentáře...