Vdolečky ze sladkých brambor
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- brambory 120 gramů (sladké, uvařené a prolisované)
- mléko 1 decilitr
- vejce 1 kus
- tuk 50 gramů
- cukr 40 gramů
- droždí 20 gramů
- citronová kůra 1 špetka
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- olej (na smažení)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
V misce smícháme vlažné mléko s droždím a lžičkou cukru. V míse smícháme prolisované brambory se zbylým cukrem a rozehřátým tukem a důkladně utřeme vařečkou. Přisypeme mouku se špetkou soli, přidáme rozmíchané droždí, vejce a citronovou kůru a zaděláme tuhé těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 2 cm a vykrojíme z něj asi 20 koleček o průměru asi 7 cm. Naskládáme je na pomoučený tác a necháme zakryté utěrkou znovu 20 minut vykynout.
V kastrolu rozehřejeme dostatečné množství oleje na střední teplotu. Do každého vdolečku uděláme ze spodní strany prstem důlek, postupně je vkládáme důlkem dolů do oleje a smažíme zvolna dozlatova. Pak je otočíme a dosmažíme dozlatova i z druhé strany. Hotové vdolečky vyjmeme sítem, necháme odkapat a před podáváním je pocukrujeme.
Načítám komentáře...