Veganská čokoládová pěna
Seznam surovin
- cizrna 100 mililitrů (pouze nálev z plechovky cizrny)
- čokoláda hořká 200 gramů (min. 70% čokolády)
- cukr moučkový 100 gramů
- maliny (na ozdobu)
- borůvky (na ozdobu)
- čokoláda (hobliny k podávání)
Postup přípravy
1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte vychladnout. Nálev z cizrny slijte do mísy a vyšlehejte do pevného sněhu. Samotné šlehání zabere ve výkonném robotu nejméně 10 minut, proto si dejte záležet, aby byl sníh dobře vyšlehaný. Pomalu, po lžičkách, zašlehejte moučkový cukr.
2. Vychladlou čokoládu pomalu přilévejte do mísy a zašlehávejte do sněhu. Čokoláda musí být zchladlá na pokojovou teplotu. Nalijete-li ji příliš teplou nebo moc rychle, sníh spadne a už nedocílíte nadýchané pěny.
3. Hotovou pěnu dejte do skleniček a dejte alespoň na 6 hodin chladit. Pak ozdobte malinami, borůvkami nebo jakýmkoli kyselejším ovocem a přidejte čokoládové hobliny na ozdobu.
Poznámka k receptu
Šlehání nepodceňujte. Nejlépe se sníh zpracuje ve vysoké míse. Pokud se rozhodnete přenechat práci kuchyňskému robotu, počítejte klidně s 20 minutami šlehání – záleží ovšem na výkonnosti vašeho stroje. Výsledkem musí být pevný a nadýchaný sníh. Lze ho použít také na přípravu klasických dezertů, jako jsou pusinky, dort Pavlova nebo na dortový korpus. Nenechte se odradit, když jsou při šlehání v chuti luštěniny trochu cítit – po upečení nebo v pěně už je nepoznáte.
Načítám komentáře...