Velikonoční jidáše
Postup přípravy
Část vlažného mléka rozmíchejte s lžící cukru, droždím a trochou mouky a nechte vzejít kvásek.
Olej s vlažným máslem, žloutek, zbytek mléka, cukr, mouku a sůl přidejte ke kvásku a vypracujte hladké tužší těsto (pokud chcete dát rozinky, obalte je v trošce mouky a zapracujte do těsta).
Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Těsto znovu propracujte, dejte ještě na půl hodiny nakynout a na pomoučeném vále tvarujte jidáše (spirálky nebo oválky, dají se tvarovat i různá jarní zvířátka). Naskládejte je na vymazaný plech a nechte asi 20 minut nakynout. Potřete je rozkvedlaným vejcem, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova.
Poznámka k receptu
Zkuste také slanou variantu. Dejte jen lžičku cukru, 1 lžíci soli, nedávejte rozinky, místo másla použijte sádlo a kousky potřené vejcem posypte hrubou solí, kmínem nebo sezamovými semínky.
Načítám komentáře...