Velikonoční marcipánové mini mazance
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- droždí 1 kus (42g)
- cukr krupice 125 gramů
- vanilkový lusk 1/2 kusu
- sůl 1 špetka
- citronová kůra (z 1 citronu, nastrouhaná)
- rum 20 mililitrů
- marcipán 50 gramů
- mléko 220 mililitrů
- žloutek 3 kusy
- máslo 140 gramů
- rozinky 45 gramů
- vejce 1 kus (na potření)
- mandle 40 gramů (nahrubo nasekané, na posypání)
- cukr moučkový 10 gramů (na posypání)
Postup přípravy
V kastrůlku si připravíme vlažné mléko a rozpustíme v něm máslo, přidáme nakrájený marcipán, žloutky a rum. Vše promícháme
s připravenou směsí mouky na vláčné, ale pružné těsto, které ještě na 10 minut vložíme do kuchyňského robotu a násadou tvaru K mícháme na nízké otáčky, aby se co nejvíce provzdušnilo. Na závěr je lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut odpočinout na teplém místě.
Po půl hodině vytvarujeme malé válečky o hmotnosti cca 140g
a vložíme je do máslem vymazaných formiček. Remosku vysteleme pečicím papírem a naskládáme do ní formičky s mazancem. Vše necháme dalších 30 minut v teple odpočívat.
Zavřeme víko remosky a dámě péct na 35 - 40 minut. Asi 5 minut před koncem mazance potřeme rozmíchaným vajíčkem a posypeme nahrubo krájenými mandlemi a necháme dopéct. Pomocí špejle otestujeme, zda jsou dopečené. Zapíchneme ji do středu, a pokud na ní nezůstane těsto, jsou mazance hotové. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
K přípravě receptu budete potřebovat formičky na mini mazance – pečící nerezové ráfky o velikosti 6cm v průměru a 6cm na výšku. Do malé remosky jich naskládáte 7 a do veliké až 12.
Načítám komentáře...