VERRINES
Seznam surovin
Drobenka:
- cukr krupice 35 gramů
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- citronová kůra 1 gram
- máslo 100 gramů (změklé)
- sůl 1,5 špetky
Náplň:
- banány 2 kusy
- citronová kůra 1 kus
- marakuja 1 kus
Krém:
- cukr krupice 50 gramů
- želatina 1 gram
- mléko 140 mililitrů
- vanilkový lusk 1 kus
- žloutek 1 kus
- moučka kukuřičná (škrob) 10 gramů
- máslo 80 gramů
- sůl
Karamel:
- cukr krupice 50 gramů
- máslo 30 gramů
- smetana 50 gramů
- sůl
Krém Chantilly:
- vanilkový lusk 1 kus
- smetana na šlehání 300 mililitrů
- sýr Mascarpone 75 gramů
- cukr třtinový 30 gramů
Postup přípravy
1. Práci si rozdělte na dva dny: nejprve připravte citronovou drobenku, žloutkový krém a karamel. Do mísy dejte všechny suroviny na drobenku a ručně je prohněťte, aby se spojily. Hotovou drobenku vysypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160°C 15–20 minut, dokud nezpevní a nezezlátne. Nechte vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
2. Připravte karamel: cukr vsypte do rendlíku se silným dnem a na mírném ohni ho zahřívejte, dokud se nerozpustí a nezkaramelizuje. Mezitím přiveďte k varu smetanu a udržujte ji teplou. Jakmile karamel zezlátne, přilijte k němu smetanu – opatrně, směs bude prskat. Míchejte, dokud směs není zcela hladká, pak ji stáhněte z plotny a vmíchejte sůl a máslo. Nechte ji vychladnout a skladujte v lednici.
3. Připravte žloutkový krém: vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože z něj vyjměte semínka. Do rendlíku vlijte mléko, přidejte vanilková semínka a pomalu přiveďte k varu. V misce prošlehejte žloutek, cukr, sůl a škrob. Jakmile se mléko začne vařit, naběračkou část odeberte a za stálého šlehání přidejte ke žloutku. Pak žloutkovou směs přilijte do rendlíku k mléku a na mírném ohni vařte, dokud nezhoustne (můžete si pomoct teploměrem, hotová směs by měla mít 85°C). Nepřestávejte míchat, aby se žloutek nesrazil. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě a pak ji spolu s máslem vmíchejte do krému. Zakryjte potravinářskou fólií, aby se neutvořil škraloup, a uchovávejte v lednici.
4. Druhý den vyšlehejte šlehačku s cukrem a vanilkovými semínky dotuha a vmíchejte mascarpone. Banány nakrájejte na kostičky, mučenku rozkrojte a vydlabejte dužinu. Banány i mučenku promíchejte s citronovou kůrou. Nakonec všechny připravené ingredience rozdělte do skleniček: na dno dejte slaný karamel a část drobenky, pak přidejte banány, krém Chantilly, žloutkový krém a nakonec zbytek drobenky
Načítám komentáře...