Vločky pro fajnšmekry
Seznam surovin
S jablky:
- ovesné vločky 50 gramů
- mléko 125 mililitrů
- tvaroh 2 lžíce (měkký)
- jablka 1/2 kusu (nakrájené na malé kostičky)
- med
- ořechy vlašské 1 hrst
S kokosem:
- ovesné vločky 50 gramů
- mléko 125 mililitrů
- smetana 2 lžíce (kokosová)
- chia semínka 1 lžíce
- maliny 1 hrst
- ovesné vločky 50 gramů
- mléko 125 mililitrů
- smetana 2 lžíce (kokosová)
- chia semínka 1 lžíce
- maliny 1 hrst
Čokoládové s banánem:
- ovesné vločky 50 gramů
- mléko 125 mililitrů
- jogurt 2 lžíce (řecký)
- kakao 1 lžíce
- čokoláda 1 hrst (nasekaná)
- med (podle chuti)
- banány 1/2 kusu (nakrájený na kolečka)
Dýňový koláč:
- ovesné vločky 50 gramů
- mléko 125 mililitrů
- pyré 2 lžíce (dýňové)
- smetana zakysaná 2 lžíce (nebo crème fraîche)
- koření (na dýňový koláč (nebo kombinaci skořice, hřebíčku, nového koření a muškátového oříšku))
- ořechy lískové 1 hrst (nasekané)
- sirup javorový (na zakápnutí)
Postup přípravy
Základní recept na namočené vločky: Do velké zavařovačky vsypte 50 g vloček a přilijte 125 ml mléka (nebo rostlinného mléka). Protřepte a odložte přes noc do lednice. Druhý den vmíchejte 2 lžíce nějaké hustější suroviny, která dodá chuť a zjemní strukturu – hodí se kokosová nebo zakysaná smetana, tvaroh, hustý jogurt, ovocné pyré... Nakonec dolaďte zvolenou příchuť.
1. S jablky: Do namočených vloček vmíchejte 2 lžíce měkkého tvarohu, ½ jablka nakrájeného na drobné kostičky, trochu medu a hrst nasekaných vlašských ořechů.
2. S kokosem a malinami: Do namočených vloček vmíchejte 2 lžíce kokosové smetany, přidejte 1 lžíci chia semínek a 1 hrst malin. Ozdobte kokosovými lupínky.
3. Čokoládové s banánem: Do namočených vloček vmíchejte
2 lžíce řeckého jogurtu, 1 lžíci kakaa a malou hrst nasekané čokolády. Podle chuti oslaďte medem. Nakonec vmíchejte na kolečka nakrájenou polovinu banánu a hrst lískových ořechů.
4. Dýňový koláč: Do namočených vloček vmíchejte 2 lžíce dýňového pyré, 2 lžíce zakysané smetany nebo crème fraîche a koření na dýňový koláč (nebo kombinaci skořice, hřebíčku, nového koření a muškátového oříšku). Přidejte hrst nasekaných lískových ořechů, a pokud chcete, zakápněte javorovým sirupem.
Poznámka k receptu
Mnoha lidem vadí klasická kaše z ovesných vloček, protože bývá leckdy rozvařená. Pokud ovšem vločky přes noc jen namočíte a pak je správně dochutíte, dostanete parádní snídani nebo dopolední přesnídávku.
Načítám komentáře...