Zapečené croissanty
Seznam surovin
Na croissanty:
- vejce 3 kusy (velká)
- cukr 1/4 hrnku (+ 1 lžíce navíc)
- mléko 1 hrnek
- pomerančová kůra (z 1 chemicky neošetřeného pomeranče, nastrouhaná)
- šťáva pomerančová 2 lžíce (čerstvě vymačkaná)
- vanilkový extrakt 1 lžička
- croissant 4 kusy
Na doplnění:
- pomerančová marmeláda 1/2 hrnku
- voda 1/4 hrnku
Postup přípravy
V misce rozšleháme vejce, 1/4 hrnku cukru, mléko, pomerančovou kůru a šťávu a vanilkový extrakt.
Připravíme si čtvercovou zapékací formu o straně asi 20 cm, na dno položíme croissanty a umačkáme je tak, aby ležely jen v jedné vrstvě a nepřekrývaly se. Zalijeme je připravenou vaječnou směsí, položíme na ně talíř a zatlačíme na něj, abychom croissanty ještě více umačkali a všechny byly ponořené. Talíř neodstraňujeme a formu uložíme na 30 – 60 minut do chladničky, aby croissanty dobře nasákly vaječnou směsí.
Z formy odstraníme talíř, zakryjeme ji alobalem, vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.
Formu vyjmeme z trouby a odstraníme z ní alobal. Troubu přepneme na gril, croissanty posypeme zbylou lžící cukru a vložíme je asi na 2 minuty pod gril, až se cukr roztaví.
Pomerančovou marmeládu rozmícháme ve vhodné misce s horkou vodou a podáváme k horkým croissantům.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 250 ml
Načítám komentáře...