Bejgli
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 260 gramů
- droždí 5 gramů
- cukr moučkový 25 gramů
- mléko 1/3 decilitru (vlažné, může být až 0,5 dl)
- sůl 1 špetka
- citronová kůra 1 lžička (strouhaná)
- máslo 60 gramů
- sádlo 50 gramů
- žloutek 1 kus
Na náplň:
- mléko 0,8 decilitru
- cukr 120 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- ořechy 280 gramů (mleté)
- skořice 1 lžička (mletá)
- citronová kůra (z 1 citronu, nastrouhaná)
- pomerančová kůra (z 1 pomeranče, nastrouhaná)
- zázvor kandovaný
- rozinky
- kardamom (mletý)
- med
Na potření:
Postup přípravy
Do mísy prosejeme hladkou mouku, vytvoříme v ní důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme moučkový cukr, vše zalijeme vlažným mlékem, mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme špetku soli, citronovou kůru, změklé máslo a sádlo a žloutek. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly a necháme je odležet 1 hodinu v chladu.
Mezitím si připravíme náplň. V kastrolu svaříme mléko s oběma druhy cukru, postupně přidáme mleté ořechy, skořici, citronovou a pomerančovou kůru, podle chuti nasekaný kandovaný zázvor a rozinky, náplň dochutíme trochou mletého kardamomu, dosladíme medem, důkladně promícháme a odstavíme z ohně.
V miskách rozkvedláme zvlášť žloutky a bílky. Obě části těsta rozválíme na pomoučeném válu na dva obdélníkové pláty a rovnoměrně na ně rozetřeme připravenou náplň tak, aby zůstal na okrajích volný pruh široký asi 1,5 cm. Okraje těsta potřeme rozkvedlaným žloutkem a těsto i s náplní zavineme. Oba záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme je na povrchu žloutkem. Když žloutek na závinu zaschne, potřeme záviny rozšlehaným bílkem, necháme ho také zaschnout a pak záviny vidličkou na několika místech propícháme, aby se během pečení nepotrhaly - toto mramorování je pro bejgli charakteristické.
Záviny vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut. Necháme je vychladnout a krájíme je až těsně před podáváním.
Načítám komentáře...