Bramborový štrúdl
Seznam surovin
- jablka 500 gramů (nastrouhaná)
- mouka pšeničná polohrubá 360 gramů
- brambory 300 gramů (vařené ve slupce)
- cukr moučkový 150 gramů
- tuk 120 gramů
- vejce 2 kusy
- skořice 1 lžička (mletá)
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balení
- citronová kůra 1/2 kusu (jemně nastrouhaná z půlky citronu)
- sůl
- mouka pšeničná polohrubá 1 hrst (na vál)
- tuk 10 gramů (na potření plechu )
Postup přípravy
Změklý tuk vyšleháme s vejci, kůrou a polovinou dávky cukru do pěny. Vmícháme oloupané a jemně nastrouhané brambory.
Prášek do pečiva prosejeme se solí a moukou k bramborové hmotě. Ze surovin vypracujeme tužší těsto, které rozdělíme na poloviny. Jednu rozválíme na plát, rozložíme jej na pečicí papír potřený tukem a dáme na plech. Rovnoměrně posypeme jablky, poprášíme skořicí a zbylým cukrem.
Překryjeme druhým rozváleným plátem těsta. Ten po stranách dobře přitlačíme ke spodnímu plátu třeba hroty vidličky, vrchní plát ještě hustě propícháme vidličkou. Připravený štrúdl pečeme v troubě vyhřáté na 175° C 40 - 45 minut.
Načítám komentáře...