Bramborový závin
Seznam surovin
- mouka pšeničná hrubá 200 gramů
- brambory 120 gramů (ve slupce uvařených)
- dětská krupice 100 gramů
- mléko 1 decilitr
- vejce 1 kus
- droždí 10 gramů (čerstvé)
- cukr krupice 1 lžíce
- citronová kůra (nastrouhaná z 1/2 citronu)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- cukr moučkový (na posypání)
- máslo 2 lžíce (rozpuštěné vychladlé)
Na náplň:
- ovoce lesní 200 gramů
- mandlové lupínky 60 gramů
- cukr krupice 3 lžíce
- máslo 80 gramů
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme do hrnku, přisypeme trochu cukru a mouky, zalijeme 2 lžícemi vlažného mléka, promícháme, zakryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy najemno nastrouháme oloupané vařené brambory, přidáme krupičku, mouku a promícháme. Pak přidáme cukr, citronovou kůru, sůl, vejce, přilijeme kvásek a máslo a pomocí zbylého vlažného mléka vymícháme hladké těsto, které necháme zakryté utěrkou hodinu v teple vykynout.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 - 4 mm. V pruhu ho posypeme polovinou mandlových lupínků, rozložíme na ně ovoce, posypeme ho cukrem, pokapeme 3 lžícemi másla a posypeme zbylými mandlovými lupínky. Plát těsta z obou stran přeložíme přes ovoce a okraje k sobě přimáčkneme.
Závin přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme při 175 °C 40 - 45 minut. Horký závin potřeme zbylým máslem a necháme vychladnout. Před podáváním závin pocukrujeme.
Načítám komentáře...