Bramborový závin s jablky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hrubá 250 gramů
- brambory 160 gramů (vařené)
- máslo 80 gramů
- vejce 1 kus
- mléko 1 decilitr
- cukr 10 gramů
- droždí 10 gramů
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
Postup přípravy
Droždí a cukr rozmícháme ve vlažném mléce a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím nastrouháme vařené oloupané brambory, přidáme k nim rozpuštěné máslo, mouku, sůl, citronovou kůru a vejce. Přilijeme vzešlý kvásek, podle potřeby přilijeme ještě mléko a zaděláme tužší těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm. Potřeme ho částí rozpuštěného másla, rozprostřeme na něj oloupaná a nastrouhaná jablka, posypeme je rozinkami, nasekanými mandlemi, skořicí a cukrem a případně ještě pokapeme rumem (závin bude voňavější). Na závěr jablka posypeme strouhankou, kterou jsme předtím lehce osmahli na troše zbylého másla.
Těsto opatrně stočíme do závinu, přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení a ještě chvíli necháme kynout. Pak ho potřeme zbylým máslem, vložíme do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C a upečeme dorůžova. Upečený závin pocukrujeme.
Poznámka k receptu
Na bramborové těsto jsou nejvhodnější moučné brambory (varný typ C).
Načítám komentáře...