Bramborový závin s mákem a švestkami
Seznam surovin
- brambory 300 gramů (vařené, oloupané)
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- cukr 250 gramů
- tuk 100 gramů
- vejce 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
- smetana 2 lžíce (na potření)
Na náplň:
Postup přípravy
Nejdříve připravíme náplň. V hluboké pánvi rozpustíme máslo a zvolna na něm za stálého míchání opražíme mák s krupičkou. Zalijeme je mlékem, osolíme a vaříme do zhoustnutí. Směs odstavíme z ohně, přimícháme do ní cukr a přelijeme ji do mísy.
Vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, změklý tuk, cukr, vejce a špetku soli a vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme ho na tři díly a každý rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát silný asi 2 mm o rozměrech 35 x 20 cm.
Do středu každého plátu dáme v pruhu třetinu náplně a poklademe ji půlkami švestek. Okraje těsta lehce potřeme vejcem rozšlehaným se smetanou, přehneme je přes sebe, lehce stlačíme a konce každého závinu smáčkneme k sobě a podsuneme pod závin. Záviny opatrně přeneseme spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je zbylým vejcem se smetanou, několikrát propíchneme vidličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Když těsto začne zlátnout, snížíme teplotu na 175 °C a pečeme ještě asi 20 minut.
Poznámka k receptu
Pokud těsto začne během pečení příliš tmavnout, zakryjte záviny alobalem.
Načítám komentáře...