Bramborový závin s mrkvovou náplní
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- brambory 120 gramů (vařené, oloupané)
- cukr 50 gramů
- tuk 30 gramů
- vejce 1/2 kusu
- koření do perníku 1 lžička
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- vejce (na potření)
Na náplň:
- mrkev 180 gramů (oloupaná)
- brambory 100 gramů (vařené, prolisované)
- cukr 70 gramů
- sýr krémový 60 gramů (Lučina, či jiný termizovaný sýr)
- rozinky 1 hrst
- vejce 1/2 kusu
- zázvor 1 lžíce (čerstvý, nastrouhaný)
- citronová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
Postup přípravy
Uvařené vychladlé brambory nastrouháme na vál, přidáme mouku, rozšlehanou půlku vejce, cukr, změklý tuk, sůl a koření. Všechny suroviny na válu zpracujeme nejprve nožem. Pak těsto propracujeme rukama, zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout.
Mrkev nastrouháme, přidáme brambory, sýr, rozinky, půlku vejce, cukr, citronovou kůru a štávu vymačkanou z nastrouhaného zázvoru a pečlivě promícháme.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, rozetřeme na něj náplň a těsto stočíme do závinu. Okraje těsta k sobě pevně přitiskneme. Závin přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme ho rozšlehaným vejcem, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme asi 40 minut při 170 °C.
Poznámka k receptu
Posypejte závin před pečením plátky mandlí a podávejte ho poprášený moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...