Celozrnný jablkový závin
Seznam surovin
- listové těsto 1 balení
- mouka celozrnná 50 gramů
- pšeničné klíčky 50 gramů (pražené)
- mouka (na rozválení těsta)
Na náplň:
- jablka 4 kusy
- cukr třtinový (podle chuti)
- pšeničné klíčky 1 hrst (sušené, nebo mleté ořechy)
- rozinky 1/2 hrsti
- skořice 1/2 lžičky
Postup přípravy
Listové těsto rozválejte na tloušťku 1 centimetr, posypte směsí celozrnné mouky a klíčků. Přeložte a znovu rozválejte na 1 centimetr. Opět posypte moukou a klíčky, přeložte a tak to opakujte zhruba 5x.
Pak uložte těsto do mikroténového sáčku a zhruba půl hodiny nechte odležet.
Mezitím si připravte jablka; omyjte je, zbavte jadřinců a neloupané rovnou nakrájejte na kostičky. Vál vysypte hladkou moukou, rozválejte na něm odležené těsto (jeho tloušťka by měla být asi 3 mm) a posypte ho klíčky, jablky, cukrem skořicí, rozinkami a opět zasypte klíčky.
Těsto zaviňte tak, aby vytvořilo klasický závin. Pečte v prudší troubě dorůžova.
Poznámka k receptu
Tento závin je chuťově stejný, jako ten klasický. Má však spoustu vitaminů B, E, a je méně tučný.
Načítám komentáře...