Hruškový štrúdl
Seznam surovin
- máslo 30 gramů ( na potření)
- vejce 1 kus (na potření)
- strouhanka 2 lžíce ( na posypání)
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 75 gramů
- sůl
Na náplň:
- voda 1,25 decilitru (vlažná)
- hrušky 700 gramů (asi 4 ks sladkých hrušek)
- mandle 100 gramů
- cukr krystal 80 gramů
- rozinky 70 gramů (máčené v rumu)
- cukr skořicový 1 balení
Postup přípravy
Mouku prosejeme do mísy, ve středu uděláme důlek, vlijeme do něj vodu a přidáme sůl. Máslo nastrouháme na hrubém struhadle k mouce a ze surovin zpracujeme hladké lesklé těsto, které dáme pod teplý hrnec a necháme 60 minut odpočívat. Těsto pak vyválíme na plátně na velmi tenký plát a potřeme ho máslem.
Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a nakrájíme na kostky. K hruškám přidáme do misky rozinky, cukr, mandle a skořicový cukr.
Střed připraveného těsta posypeme strouhankou, rozložíme na ni ovoce a zavineme. Vrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na plechu s papírem na pečení při 180 °C 45 minut.
Načítám komentáře...