Jablečný závin
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 600 gramů (+ na posypání)
- sádlo 80 gramů
- vejce 1 kus
- ocet 2 lžíce
- sůl 1 špetka
- voda 250 mililitrů (vlažná)
Náplň:
- jablka 10 kusů
- cukr krystal 100 gramů
- ořechy vlašské 100 gramů
- rozinky 100 gramů
- rum 50 mililitrů
- skořice 2 lžičky (mletá)
- máslo 150 gramů (rozpuštěné na potření těsta)
Postup přípravy
1. Sádlo rozpusťte a nechte trochu zchladnout. Do velké mísy nasypte mouku a přilijte do ní sádlo. Ručně mouku se sádlem velice pečlivě promněte a snažte se ji dokonale promastit. Vytvořte v mouce důlek a vyklepněte do něj vejce. Ve sklenici rozmíchejte ve vlažné vodě sůl a ocet a přilijte do důlku k vejci.
2. Od středu začněte zpracovávat rukama těsto, postupně do tekuté hmoty zpracovávejte mouku, dokud nezískáte kompaktní těsto. Rozdělte je na dva stejné díly a velice intenzivně vypracovávejte. Několikrát uhoďte těstem o stůl a dokonale prohněťte. Vytvarujte dvě koule, položte na velký talíř, přikryjte nahřátým hrncem a nechte 20 minut odpočinout. Teplo uvolní lepek a těsto se bude snáze roztahovat.
3. Mezitím, co těsto odpočívá, si připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte do mísy na malé kousky nebo plátky. Nestrouhejte, pustila by příliš šťávy, která by během pečení těsto rozmáčela a vytekla by ven. Cukr, ořechy, rozinky, skořici a rum přidejte k jablkům a promíchejte. Množství cukru závisí na sladkosti jablek, takže je nezapomeňte ochutnat.
4. Připravte si na dostatečně velkou pracovní desku ubrus nebo velkou utěrku a lehce ji posypte moukou. Vezměte jednu kouli těsta a jemně ji válečkem rozválejte, stačí opravdu jen pár tahů, aby se koule zploštila. Potřete těsto rozpuštěným máslem a podeberte je hřbety rukou. Přes klouby začněte těsto od středu roztahovat. Jakmile budou roztaženým těstem prosvítat ruce, máte skoro vyhráno. Těsto položte na ubrus, jednou rukou je přidržujte a druhou opatrně vytahujte. Pohmatem lehce zjistíte, kde je těsto silnější, a kde je tudíž potřeba ještě natáhnout.
5. Silnější okraje odřízněte ostrým nožem a těsto pokapejte rozpuštěným máslem po celé ploše. Podél delší strany naneste polovinu náplně a pomocí ubrusu těsto zarolujte. Lehce ubrus nadzvedávejte, těsto se samo - svou vahou - zaroluje. Jakmile dojdete až na konec, těsto přetočte tak, aby šev směřoval dospodu, a konce závinu dokonale utěsněte. Opatrně závin rukama podeberte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Povrch potřete rozpuštěným máslem a na několika místech nožem propíchněte, aby při pečení mohla unikat pára a závin se pnutím uvnitř nepotrhal.
6. Troubu nastavte na 200 °C. Než se rozehřeje, připravte závin z druhého dílu těsta. Položte ho vedle prvního závinu, potřete máslem a dejte péct. Během pečení několikrát potírejte máslem. Pečte 40 minut, povrch by měl zezlátnout.
Poznámka k receptu
Ať už pod názvem almás rétes, Apfelstrudel, či po našem závin, jedno je (snad) jisté. Do střední Evropy přivezli ve středověku tento klenot mezi moučníky Turci. Lze ho tedy brát jako jeden z pozitivních dopadů jejich nájezdů.
Načítám komentáře...