Jablečný závin s mangem
Seznam surovin
- těsto na závin 1 kus (dávka)
- jablka 4 kusy (větší)
- mango 1 kus
- šťáva citronová (z půlky citronu)
- strouhanka 1/2 hrnku
- rozinky 1/2 hrnku
- cukr 1/3 hrnku
- máslo 0,2 kostky
- víno bílé 4 lžíce
- skořice (mletá)
- hřebíček (mletý)
- máslo (na potření)
Postup přípravy
Oloupaná jablka zbavená jádřinců rozkrájíme na plátky a vložíme do mísy. Pokapeme je šťávou z citronu, přisypeme polovinu cukru a opatrně promícháme tak, aby se plátky nerozlámaly. Mango oloupeme, po obou stranách pecky z něj odřízneme dužninu a nakrájíme ji na plátky.
Rozinky povaříme s vínem v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon zakryté mikrotenovou fólií. Na polovině másla mírně opražíme strouhanku, a jakmile začne zlátnout, přisypeme zbylý cukr a koření a necháme za stálého míchání zkaramelizovat.
Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na poloviny. Jednu část položíme na papír na pečení velký jako dno plechu, na kterém závin budeme péct, a těsto vyválíme po celé ploše papíru na velmi tenký plát. Kromě okraje jedné z dlouhých stran potřeme celý plát těsta rozehřátým máslem a posypeme polovinou opražené strouhanky, jablek, rozinek a plátků manga.
Kratší kraje přeložíme ke středu, okraj těsta bez náplně mírně potřeme vodou a závin opatrně pomocí papíru stočíme. Spoj přimáčkneme, závin přetočíme spojem dolů a i spapírem jej přendáme na plech. Potřeme zbylým máslem a stejným způsobem připravíme také druhý závin.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 15 minut, pak teplotu snížíme na 170 °C a 10 minut dopečeme dozlatova.
Recept na závin najdete zde.
Načítám komentáře...