Jablečný závin se zmrzlinou
Seznam surovin
těsto na závin:
- mouka pšeničná hladká 150 gramů (hladká 00)
- voda 75 mililitrů (vlažná)
- sůl
- ocet vinný 1 lžička (bílý)
- olej (rostlinný, na potření)
Náplň:
- jablka 500 gramů (jihotyrolská CHZO (Golden Delicious nebo Gala))
- piškoty 30 gramů (rozdrobené)
- skořice (mletá)
- rozinky (množství podle chuti)
- citronová kůra (nastrouhaná)
- máslo (rozpuštěné, na potření závinu)
- cukr moučkový (množství podle chuti (a sladkosti jablek))
Postup přípravy
Těsto na závin: zpracujte veškeré suroviny, dokud nezískáte hladké těsto. To potřete olejem a nechte alespoň 20 minut odležet při pokojové teplotě.
Náplň: oloupejte jablka, nakrájejte na menší kousky a v misce smíchejte spolu s cukrem, skořicí, citronovou kůrou a rozinkami. Nakonec přidejte rozdrobené piškoty, aby se vše spojilo.
Vyválejte tenký plát těsta, pokryjte jablečnou náplní a zaviňte. Povrch potřete rozpuštěným máslem a dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů na asi 14 minut. Upečený závin po vychladnutí nakrájejte na plátky, posypte moučkovým cukrem a přidejte kopeček vanilkové zmrzliny.
Poznámka k receptu
Chcete-li ozvláštnit chuť, přidejte k jablečné náplni maliny či rybíz a místo vanilkové zmrzliny servírujte závin se zmrzlinou jahodovou nebo z lesního ovoce.
Načítám komentáře...