Jednoduchý závin
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- Hera 100 gramů
- cukr 80 gramů
- vejce 1 kus
- droždí 15 gramů (čerstvé)
- mléko 3 lžíce
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
- džem třešňový 300 gramů (na náplň)
- mák 1 lžíce (na posypání)
- cukr moučkový (na pocukrování)
Postup přípravy
V hrnku smícháme vlažné mléko s rozdrobeným droždím, lžičkou cukru a lžící mouky a vzniklý kvásek necháme na teplém místě vzejít asi 10 minut. Do mísy prosejeme zbylou mouku s cukrem a solí, přidáme na drobné kousky nakrájenou heru a rozkvedlané vejce a přilijeme vzešlý kvásek. Vše důkladně promícháme, až vznikne středně tuhé těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě 20 minut kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na pomoučeném válu na obdélník velký 20x30 cm. Na střed rozetřeme pruh třešňového džemu, těsto zavineme, přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a záviny necháme ještě 20 minut kynout.
Záviny potřeme navrchu rozšlehaným vejcem, posypeme je mákem a pečeme 8 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Pak snížíme teplotu na 180 °C a záviny dopékáme ještě 30 minut dozlatova. Před podáváním záviny pocukrujeme.
Poznámka k receptu
Vyzkoušejte i další variace na téma sladký závin - závin tvarohový s lesním ovocem, závin jahodový s kokosem, závin s banány, čokoládou a ořechy nebo klasický závin s jablky, ořechy a rozinkami.
Načítám komentáře...