Kapucínský štrúdl
Seznam surovin
Kvásek:
- droždí 21 gramů (čerstvé)
- cukr krupice 1 lžíce
- mléko 100 mililitrů
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 280 gramů (+ na posypání)
- máslo 140 gramů
- vejce 2 kusy
- žloutek 1 kus
- sůl 1 špetka
Náplň:
- hrušky 3 kusy
- zavařenina hrušková 150 gramů
- brusinky 70 gramů (sušené)
- skořice 1 lžička (mletá)
- ořechy 100 gramů (mleté či mandle)
- rum 5 lžic
Drobenka:
- máslo 25 gramů
- cukr krupice 50 gramů
- mouka pšeničná hrubá 50 gramů
Postup přípravy
1. Nejprve připravte kvásek: droždí rozdrobte do misky, zalijte vlažným mlékem a přidejte cukr. promíchejte a nechte 10 minut vzejít. mouku vsypte do mísy, nastrouhejte do ní máslo, přidejte 1 vejce a žloutek, osolte a přilijte kvásek. Promíchejte a vypracujte hladké těsto. Zaprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 30 minut kynout.
2. Smíchejte všechny suroviny na drobenku a prsty ji promněte na požadovanou konzistenci. Hrušky oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte je na kostičky. Vykynuté těsto rozválejte na poprášeném vále do obdélníku o výšce 5 mm, potřete ho hruškovou zavařeninou a posypte hruškami, brusinkami, skořicí a mletými ořechy či mandlemi. Zakápněte rumem, stočte jako závin a položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a nechte ještě 15 minut dokynout. Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut, dokud závin nezezlátne.
Načítám komentáře...