Křehký závin s tvarohem a broskvemi
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- cukr moučkový 80 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- žloutek 1 kus
- víno bílé (podle potřeby)
- kypřící prášek do pečiva 1 špetka
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání plechu)
- bílek (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- tvaroh měkký 300 gramů
- broskve 5 kusů
- cukr moučkový 80 gramů
- máslo 50 gramů (změklé)
- žloutek 1 kus
- mandle 30 gramů (strouhané)
- cukr vanilkový 1/2 balíčku
- pudinkový prášek vanilkový 2,5 lžíce
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
Postup přípravy
Mouku smícháme s oběma druhy cukru, práškem do pečiva, špetkou soli, citronovou kůrou a žloutkem a přilijeme tolik vína, abychom mohli zpracovat hladké těsto, které dobře propracujeme a necháme odležet asi 30 minut v chladu.
Mezitím připravíme náplň. Změklé máslo utřeme s oběma druhy cukru, citronovou kůrou a žloutkem. Přidáme tvaroh, strouhané mandle a pudinkový prášek a dobře promícháme.
Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát a potřeme ho tvarohovou náplní. Povrch poklademe půlkami nebo třetinami broskví a těsto stočíme do závinu, který opatrně přeneseme na vymazaný plech.
Povrch závinu potřeme bílkem, vložíme ho do trouby vyhřáté na 190 °C a upečeme. Hotový závin pocukrujeme.
Načítám komentáře...