Kynutý závin s mákem a višněmi
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- Hera 250 gramů
- mléko 3 decilitry
- droždí 30 gramů
- cukr 1 lžička
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- mák 200 gramů (mletý)
- piškoty 100 gramů (jemně mleté)
- višně 6 lžic (vypeckované)
- mléko 2,5 decilitru
- vejce 1 kus
- rum 1,5 lžíce
- cukr vanilkový 1 balíček
- cukr krupice (podle potřeby)
- skořice 1 špetka (mletá)
Postup přípravy
Droždí, lžičku cukru a mouky rozmícháme v části vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklý nastrouhaný tuk a sůl, přilijeme vzešlý kvásek a za postupného přilévání zbylého mléka zaděláme vláčné těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Mezitím připravíme makovou náplň. Mletý mák povaříme v mléce za stálého míchání. Směs odstavíme z ohně, vmícháme mleté piškoty, rum, vejce, vanilinový cukr a skořici a náplň podle chuti ještě osladíme.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, potřeme ho makovou náplní a posypeme višněmi. Okraje těsta zahneme, těsto stočíme do závinu a okraje těsta dobře umačkáme.
Závin přeložíme na plech vyložený papírem na pečení (spojenou stranou dolů), vložíme do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C a upečeme dozlatova. Upečený závin pocukrujeme.
Načítám komentáře...