Listový jablečný závin s ořechy a medem
Seznam surovin
- listové těsto 1 balíček
- jablka 750 gramů
- ořechy vlašské 100 gramů
- med 80 gramů
- piškoty 1 hrst (drcené)
- cukr skořicový 1 balíček
- strouhanka (na posypání)
- cukr krupice (podle chuti)
- skořice (mletá)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy, med, piškotové drobečky a vše dobře promícháme.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, posypeme ho strouhankou a rozložíme na něj jablečnou směs, kterou posypeme skořicovým cukrem smíchaným s trochou mleté skořice a případně ještě krupicovým cukrem (pokud chceme mít závin sladší). Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a těsto stočíme do závinu. Přebytečné těsto na okrajích odkrojíme a okraje k sobě přitiskneme. Závin opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a povrch také potřeme rozšlehaným vejcem.
Zbylé odkrojené těsto rozválíme, rádýlkem ho nakrájíme na proužky a ozdobně je přilepíme na závin. Proužky také potřeme zbylým vejcem, závin vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut do světle hněda (dozlatova je málo). Hotový závin pocukrujeme.
Poznámka k receptu
Do závinu jsou nejlepší starší a méně šťavnatá jablka. Těsto pak zůstane hezky křehké a křupavé. Přidejte do závinu i 2 lžíce rozinek, bude chutnější.
Načítám komentáře...