Listový závin s chalvou a ořechy
Seznam surovin
- listové těsto 300 gramů
- chalva 200 gramů
- ořechy lískové 100 gramů (mleté)
- čokoláda 1 kus (s karamelovou náplní, 100 g)
- vejce 1 kus
- máslo 50 gramů
- strouhanka 2 lžíce
- cukr 2 lžíce
- smetana 1/2 decilitru
- rum 1 lžíce
- skořice 1 lžička (mletá)
- mouka (na vál)
- vejce 1/2 kusu (na potření)
- smetana 2 lžíce (na potření)
Postup přípravy
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme ořechy a za stálého míchání je necháme zbělat. Přisypeme strouhanku a když začne zlátnout, přisypeme cukr a mícháme, dokud se nezačne tavit. Směs přesypeme do mísy, přidáme rozdrobenou chalvu, vejce, smetanu, rum a skořici a vypracujeme tuhou hmotu, která se po stisknutí nerozsypává.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélník silný asi 2 mm a přeložíme ho na pečící papír. Nařežeme ho po delších stranách na pruhy silné asi 3 cm tak, aby uprostřed zůstal pruh těsta široký asi 6 cm. Rozložíme na něj náplň, poklademe ji kostičkami čokolády, okraje těsta lehce potřeme vejcem se smetanou a jednotlivé pruhy těsta překládáme přes sebe směrem ke středu.
Kraje dobře přimáčkneme, závin potřeme zbylým vejcem se smetanou a upečeme při 200 °C (trvá to asi 25 minut).
Načítám komentáře...