Makový závin
Seznam surovin
- mák 80 gramů (mletý)
- mouka pšeničná polohrubá 30 gramů
- cukr 70 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- žloutek 4 kusy
- bílek 4 kusy
- sůl 1 špetka
- šťáva citronová 1/2 kusu (z 1/2 citronu)
- džem 1 sklenice (nejlépe chuťově výrazný)
- citronová kůra 1/2 kusu (z 1/2 citronu)
Postup přípravy
Žloutky utřete s cukrem a citronovou šťávou do husté pěny. Z bílků s soli ušlehejte hustý sníh.
Do žloutkové pěny vmíchejte mletý mák promíchaný s moukou a strouhanou citronovou kůru. Nakonec opatrně vmíchejte sníh. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem (papír potřete lehce tukem a posypte polohrubou moukou).
Vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte asi 15 minut. Upečený plát potřete džemem, srolujte a nechte vychladnout. Hotový pocukrujte nebo přelijte citronovou polevou.
Načítám komentáře...