Malinový štrúdl
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 420 gramů
- Hera 250 gramů
- mléko 1,9 decilitru
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- máslo (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
- maliny (čerstvé, na posypání)
Na náplň:
- maliny 450 gramů
- tvaroh měkký 3 balení (tučný)
- cukr moučkový 100 gramů (může být i více)
- žloutek 3 kusy
- bílek 1 kus
- pudinkový prášek vanilkový 1 balíček
Postup přípravy
Mouku smícháme se změklým tukem a mlékem a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme nejméně 12 hodin odležet v chladu.
Žloutky rozšleháme s cukrem, vmícháme pudinkový prášek a tuto směs lehce vmícháme do rozmíchaného měkkého tvarohu. Z bílku ušleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do tvarohové směsi.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na jeden větší nebo dva menší pláty, potřeme je tvarohovou směsí a posypeme malinami. Těsto stočíme do závinu, okraje těsta zahneme dolů a závin přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Povrch potřeme rozehřátým máslem a pečeme dozlatova asi 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Hotový štrúdl hojně pocukrujeme, posypeme čerstvými malinami a podáváme nejlépe teplý.
Poznámka k receptu
Rozmačkejte čerstvé maliny s trochou smetany a cukru a touto jemnou omáčkou přelijte každou porci horkého štrúdlu.
Načítám komentáře...