Ořechový závin z bramborového těsta
Seznam surovin
- brambory 350 gramů (vařené, oloupané)
- mouka pšeničná polohrubá 180 gramů
- máslo 90 gramů (rozpuštěné)
- cukr 30 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
Na náplň:
- ořechy lískové 100 gramů (mleté)
- čokoláda hořká 60 gramů
- máslo 40 gramů
- cukr 3 lžíce
- strouhanka 2 lžíce
- skořice 1 lžička (mletá)
Na potření:
Postup přípravy
Nejdříve připravíme náplň. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a zvolna na něm za stálého míchání opražíme mleté lískové ořechy se strouhankou. Když začnou zlátnout, přidáme cukr a mletou skořici a mícháme, dokud nezačne cukr karamelizovat. Směs přesypeme do mísy a necháme zchladnout.
Brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr a máslo a nejprve nožem a pak rukama rychle vypracujeme těsto. Ihned ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm a posypeme ho připravenou náplní (asi 3 lžíce náplně si necháme na závěrečné posypání). Na náplň jemně nastrouháme hořkou čokoládu, okraje těsta potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a medem, plát stočíme do závinu a konce těsta k sobě přimáčkneme.
Závin potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, posypeme zbylou nádivkou, vložíme ho do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme ho dozlatova (asi 35 minut).
Poznámka k receptu
Máte-li rádi jablečnou náplň, potřete plát těsta lehce máslem, rozprostřete na něj oloupaná a nastrouhaná jablka, posypejte je rozinkami, nasekanými mandlemi, skořicí a cukrem, případně ještě pokapejte rumem a vše zasypejte strouhankou lehce osmahnutou na troše másla.
Načítám komentáře...