Rebarborový závin
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- vejce 1 kus
- voda 1 decilitr (vlažná)
- máslo 60 gramů
- ocet (několik kapek)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na posypání utěrky)
- tuk (na vymazání plechu)
- smetana na šlehání 2 lžíce (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme vlažnou vodu, rozehřáté máslo, vejce a několik kapek octa a vypracujeme vláčné těsto, které necháme odležet na teplém místě.
Mezitím rebarboru očistíme a oloupeme z ní škrabkou na brambory vrchní vláknitou slupku. Nakrájíme ji na menší kousky, vložíme je do mísy, pokapeme citronovou šťávou, posypeme cukrem, skořicí a rozinkami a promícháme.
Rozleželé těsto rozdělíme na 2 stejné díly. Jeden díl těsta položíme na utěrku slabě poprášenou moukou a lehce ho válečkem rozválíme na tenkou placku. Potřeme ji rozpuštěným máslem, posypeme oříšky a poklademe rebarborovou směsí. Pomocí utěrky těsto stočíme do závinu a opatrně překulíme na vymazaný plech. Stejným způsobem naplníme i druhý díl těsta.
Oba záviny potřeme na povrchu smetanou, vložíme je do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme dorůžova. Během pečení záviny potíráme zbylou smetanou. Upečené záviny pocukrujeme.
Poznámka k receptu
Místo másla můžete do těsta na závin použít tuk na pečení (nejlépe Heru).
Máte-li alergii na oříšky, použijte do náplně strouhanku.
Načítám komentáře...